Emzirme Danışmanlığı
Hastanede doğumdan sonra yanlış bilgi verilmesi yüzünden, emzirme ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor, anne adayları emzirmeyi istiyorlar ancak çok olumsuz hikayeler duydukları için, bunu nasıl başaracaklarını merak ediyorlar. Çoğu zaman kendi anneleri, teyzeleri, arkadaşları çeşitli sebeplerden emzirememiş oluyor; “Sütüm hiç gelmedi”, “Sütüm az geldi” ya da “Bebegim doymuyordu”…Bunları duyan bir anneye göre başarılı bir emzirme için kişinin ancak “’şanslı olması gerekiyor. Emziren annelerin soruları çoğu zaman anne sütü üretimi ile ilgili. Bebeklerini doymuyor sanıyorlar, ya da az kilo aldiği için mama vermeye başlıyorlar.
Yardım alabileceğiniz konulardan bazıları:
- Bebeğim memeyi almak istemiyor
- Sütüm azaldı. Emzirmeye devam etmek istiyorum
- Galiba bebeğim yeterince kilo almıyor
- Göğüs ucum emzirmeye uygun olmayabilir mi?
- Emzirirken ağrı veya acı oluyor
- Yaralardan kurtulamıyorum
- Bebeğim memeyi doğru kavrıyor mu? Hangi pozisyonlarda emzirebilirim?
- Sık görülen sorunlardan nasıl korunabilirim? (yetersiz süt akışı, yanlış kavrama ağrı ve acı, mastit)
- İşe döndükten sonra emzirmeye devam etmek istiyorum
- Bana en uygun süt boşaltımı ve saklama yöntemleri neler?
- İkiz, üçüz, prematüre ya da özel medikal zorluğu olan bebekler gibi özel durumlarda emzirme
Emzirin gitsin
Her anne için gebelik çok güzel duygularla dolu bir dönem olmasına karşın aynı zamanda binbir endişeyle dolu bir dönemdir. Bebeğinin sağlıklı doğmasını beklemek her anne için en güzel, en heyecanlı bekleyiştir.
Annelerin sosyo-kültürel seviyelerinin değişimiyle birlikte son yüzyılda artık anne adayları emzirmenin hem kendilerini hem de bebeklerini inanılmaz koruması, anne sütü ve emzirme gibi temel konuları hamilelik dönemlerinden itibaren düşünmeye, başarmak istemeye başlamışlardır.
Her anne kendi bebeğine ilk 6 ay sadece anne sütü vermeye yetecek kadar süt üretebilir. Böyle bir gerçek olduğu halde ancak sayıca çok az anne bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyebilmektedir.
Emzirmek isteyen anneler; konusunda uzmanlaşmış emzirme danışmanlarından her türlü desteği alabilmektedirler. Bu konuların bilinmeye başlamasıyla birlikte annelerin özgüvenleri ve başarılı emzirme oranı artacaktır.
Her anne bebeğini doğumu izleyen ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamalı ve bu konuda doğum yaptığı hastanedeki sağlık personeli veya bir emzirme danışmanından bilgi alabilmelidir. Annenin özgüveninin oluşturulmasında emzirmenin desteklenmesi ve özendirilmesinin önemi tartışılmayacak kadar büyüktür. Annenin etrafındaki ebeveynlerin, eşinin ve sağlık personelinin burada payı çok fazladır.
Doğumun hemen sonrasında anne fiziksel olarak ağrılı ve değişim içeren bir dönem yaşamaktadır ve çoğu anne bu durumda bebeğine yetemeyeceği hislerini de taşımaktadır.
Oysa minicik bebeğin istediği; annesinin güvenli kollları ve bu durumda zaten bir dans gibi başlayabilen emzirme ile devreye giren memesidir.
Emzirme dönemi Lohusalık döneminden sonra çocuğunuzla sizin arasında emzirme ilişkisi genelde rayına oturmuş olacaktır. Ancak emzirme dönemi boyunca tekrar tekrar soru işaretleri veya sorunlar oluşur. Belki, mesleki faaliyetinizle emziriyor oluşunuzu nasıl bağdaştırabileceğinizi veya bebeğinize ilk mamasını ne zaman ve ne şekilde vermeniz gerektiğini öğrenmek isteyeceksiniz. Memede süt birikmesi veya çocuğun "emzirme grevine" girmesi halinde de size yardımcı olabilirim.
Çocuğunuz ne kadar süre emzireceğiniz, emzirme dönemi süresince çocuğunuzla birlikte vereceğinizi.kişisel bir karardır. Emzirmenin çok sayıdaki olumlu boyutu uzun bir emzirme döneminde işaret etmektedir. Özellikle de emekleyen aktif bir çocuk, dünyayı keşfederken anne sütündeki çok sayıdaki koruyucu maddelerden istifade eder. Bunun yanında emzirmenin anneye sağladığı avantajlar da emzirme süresiyle birlikte artar.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ilk altı ayda bebeğe sadece anne sütü verilmesini, ondan sonra da doğumdan sonraki ikinci yılın sonuna kadar ve devamında uygun mamanın yanında emzirilmeye devam edilmesini önermektedir. Çocuğunuzu ne kadar zaman emzirmek isterseniz isteyin - size memnuniyetle destek olurum.
Emzirmek hem bebeğiniz için hayati bir önem taşıyor hem de ilk aylardaki ilişkinizin temellerini oluştuyor.
Elbette emzirme sürecini mümkün olduğu kadar doğal ve rahat geçirmek her ikiniz içinde önemli. Bu süreçte yaşanabilecek zorluklar doğal olarak hem anneyi hem de bebeği çok huzursuz edebiliyor. Böyle bir durumda anneler genellikle danışacak ilgili ve tecrübeli birini bulmakta zorlanıyorlar, emzirmeyi azaltıyorlar veya tamamen vazgeçiyorlar. Aslında çoğu emzirme sorununun zannedilenden basit çözümleri var.
Gerektiğinde profesyonel yardım alarak emzirme konusunda yaşadığınız zorlukları daha kolay ve kısa sürede aşabilirsiniz.
Emzirme Danışmanlığı Nedir?
Emzirme danışmanınız olarak, sizi evinizde ziyaret edip, evdeki güvenli emzirme koşullarını oluşturuyorum. 3 saatten biraz fazla süren ziyaret süresince uygulamalı eğitimlerle sizi emzirme konusunda destekliyorum. Bir danışmanlık seansı; kapsamlı doğum hikayesi, temel değerlendirme ve muayene, öneri seçenekleri, kişisel plan oluşturulması ve bir telefon/whatsapp izlemini içerir. Kişisel plan siz ve ailenizin yönetebileceği şekilde birlikte oluşturulur.
Anne sütü azlığı/yetersizliği, aşırı süt yapımı, meme ucu ağrısı, meme başı çatlağı, meme ucu yarası/kanaması, meme kanalı tıkanıklığı, mastit, mantar, bebeğin yetersiz kilo alması, sürekli uyuyan bebek, sarılıklı bebek, mama kullanımı, memeyi red eden bebek, ilaç kullanan anneler, çalışan anneler, çoğul gebelikler ve erken doğan bebekler, biberona alışmış bebek, içe çökük ya da düz meme başı, ikiz bebek emzirmesi, büyük çocuk emerken yeni bebeğin emzirilmesi, memeden ayırma gibi herhangi bir nedenle bana başvurabilirsiniz.
Emzirme sorunlarında, daha oluşmadan sorunu önlemek en temel koruyucu yaklaşımdır. Bu nedenle doğum öncesi emzirme danışmanlığı almanızı öneriyorum.